Суейн Юбър

АМЕРИКАНСКИ ИДЕАЛИСТ С ЮРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ

Този млад американец може някога и до държавен секретар на САЩ да стигне. Суейн Юбър говори перфектно /ама наистина перфектно/ български, каталунски и турски освен родния си английски. И това е само началото. Когато живееше като доброволец от Корпуса на мира в почти забравеното от Бога село Фотиново в южна България, той направи немислимото. Там живеят поравно мюсюлмани и християни, чийто живот минава в типично безвремие, привнесено сякаш от отдавна отминалите времена на Османската империя. Бедността се подразбира. Още с пристигането си обаче вместо да се втрещи, той поиска кабинет в общината. Оттам се зае да работи по проекти на Европейския съюз за облагородяване на селските райони. След няколко месеца субсидията беше получена, а всички работеха задружно под енергичното ръководство на Суейн Юбър. Не, не бяха особено доволни. Но днес село Фотиново изглежда доста по-приветливо.

Суейн Юбър учи право в Станфордския университет. Мечтата му е да помага на профсъюзите, не да трупа богатства от правото.

И все пак – това не означава, че няма да го видим един ден в Белия дом. Може би ще е полезен на много повече хора. Като на онези от село Фотиново.