Малко Търново - царството на светлината

Планината Странджа – най-мистериозното място на Балканите. Авторите на филма решително ни превеждат през Долината на сенките. А там срещаме тракийски слънцемолители, обречена египетска принцеса, дръзки пирати, безразсъдни бунтовници, романтични анархисти. Това е неразказваната история на Малко Търново и странджанското Черноморие чак до столицата на Византия – Константинопол. „Царството на светлината” ни дава отговор и на въпроса, който винаги сме си задавали, но обикновено забравяме да попитаме: Какво точно е Малко Търново? Необикновената история на една местност, изпълнена с магия.

Хармонията между светлината и мрака е изпълвала въображението на хората, откакто човешкото съзнание съществува. Древните хора винаги са се опитвали да си обяснят вселенския хаос и това, което древната наука не е могла да обясни, се е превръщало в митове. Така се ражда и култа към слънцето. Преди 4000 години в Странджа планина, разположена в североизточна България, митичен тракийски владетел построил култов комплекс с куполната гробница. Той е ограден от мраморни късове, подредени в съвършен кръг. Това място може вероятно е служело за ритуали, свързани с древния слънчев култ, станал по-късно част от древногръцката философия и римската култура. Идеята за вечната борба между светлината и мрака е тясно свързана с представите за смъртта, залегнали в основата на повечето модерни религии и вярвания.
Един мит все още живее в горите на Странджа. Това е легендата за загадъчната египетска принцеса Бастет. След дълго и изпълнено с много опасности пътуване по река Нил, принцесата достига до брегове на Черно море. Там тя най-накрая намира това , което търси. Мястото, където царува вечен мир и светлина. Където слънчевите лъчи винаги пробиват през облаците. Принцеса Бастет въплъщава животворната сила на слънцето в митологията на Древен Египет. Тя е част от пантеона на бог Ра- дъщерята на Слънцето. Заради множеството трагедии, случили се в района, много местни смятат, че проклятието на фараона дебне навсякъде- дори и на българска земя. Проклятие ли е това или божествена мъдрост? В древни времена Черноморието е било стратегически център за търговия с ценни стоки. Царево е било оживено пристанище. Било въпрос на време по бреговете да акостират и първите пиратски кораби. Странното е, че тук дори пиратите достигнали просветление.
През 20 век, свидетел на един от най- кървавите събития в човешката история, силната вяра в свободата превръща този район в независима република. Като че ли тук около Малко Търново светлина превъзхожда мрака. Странджа е специално място, където слънцето изгрява и пропъжда дори и смъртта. Една необикновена история за един град, изпълнен с магия.

Режисьор
Асистент оператор
Сценарист
Композитор
Диктор
Изпълнителен продуцент
Продуцент
Кадри от филма (фотогалерия)